Fra Laupflata til TOBB Arena – del 3/3

Postet av Marius L. Larsen den 23. Feb 2016

I januar 2000 tar Sjetne IL kontakt med Tiller IL for å etablere et samarbeid med målsetting om å bygge om Tonstad grus til kunstgressbane med undervarme.

Slik var plantegningene til Tonstad kunstgress i 2001. Foto: Tiller Fotball-Nytt april 2002.


I april samme år blir Trondheim Kunstgress Syd AS (TKS) stiftet og forprosjekt-arbeidet igangsatt gjennom engasjement av idrettslagene og kommunaldirektøren i Trondheim Kommune og sivilingeniør Svein Aune AS i Bodø.

I perioden fram til våren 2001 ble det arbeidet mye med finansieringsplaner og budsjetter, samt framtidig organisering av banedriften. Samtidig dukket det opp en konkurrent til de kommunale midlene, noe som skulle vise seg å forpurre planene for kunstgress på Tonstad.

Heimdal IF vinner kampen om kommunale midler for å bygge kunstgressbane med undervarme i bystyret 23. juni 2001.

I september samme år, etter at et nytt styre i TKS ble etablert, ble det vedtatt å gå for en kunstgressbane uten undervarme på Tonstad. De nødvendige søknadene ble sendt til Trondheim kommune 29. september.

Søknaden ble behandlet i løpet av høsten, og 3. januar 2002 besluttet bystyret å gi kommunal støtte og garanti for lån til en kunstgressbane uten undervarme på Tonstad.

En langsiktig avtale for bruken av arealet til kunstgressbane på 40 år ble opprettet. Prosjektet hadde en kostnadsberegning på 4,8 millioner, inkludert oppbygging, masseutskifting og drenering. 2 millioner ble dekt av tippemidler og støtte fra kommune og RBK-fondet. Resterende beløp var fra låneopptak, egenkapital og salg av andelsbrev.

Arbeidet med banen startet tidlig på høsten i 2002, og sto ferdig i oktober samme år. Kunstgressunderlaget var av datidens nye type, som var krøllgress med gummigranulat i bunnen. Banemålene var (og er fremdeles, red.anm.) 100 x 64 meter.


Underlaget opplevde mange store øyeblikk allerede fra første åpningsdag, og spesielt kan man huske seniorlagets opprykk i 2010, og cupkampene mot Molde og Rosenborg i henholdsvis 2011 og 2012.

Allerede i 2010 begynte man å snakke om utskifting av kunstgresset, ettersom man slet med å få løftet gresset igjen under vedlikeholdstellet på grunn av stor belastning. Samtalene ble imidlertid lagt død i et par år.

Senhøsten 2013 begynte diskusjonen mellom Tiller IL, Tiller IL Fotball og Sjetne IL om skifte av kunstgressdekke, men etter hvert som året 2014 gikk, ble ikke klubbene enige om detaljene.

Tidlig i 2015 ble det imidlertid jubel både i Sjetnmarka og Tillerbyen, der det ble en felles enighet om skifte av dekke til et splitter nytt kunstgress, for øvrig identisk med bl.a. en av AC Milans treningsbaner.

15. juli samme år begynte arbeidet med å fjerne det gamle dekket, og jobben ble fullført 2. august. I tillegg til å legge nytt kunstgress, ble det avrettet grunn, påfyll av sand og gummigranulat og montert et splitter nytt lydanlegg. Kostnadsberegningen var på i underkant av 3 millioner kroner.

Samtidig gikk Boligbyggelaget TOBB inn som banens hovedsponsor for de neste ti årene, og banenavnet falt dermed på TOBB Arena Sør.


I november ble det fraktet ti brakker fra Ruta Entrepenør på Flatåsen til TOBB Arena Sør. Dette skal bli det nye klubbhuset for Tiller Fotball de kommende årene, og arbeidet med å klargjøre huset er forventet å starte 1. mars 2016.

I tillegg vil det også bli montert nye lys tidlig på våren.


Med et nytt kunstgress, nytt lydanlegg, nye lys, klubbhus og gjeldende tribune på TOBB Arena Sør i jubileumsåret til Tiller Idrettslag, er det store kontraster i forhold til det som var både Laupflata på 70-tallet og Tonstad grus fra 1982.


Vi ser allerede fram til seriestart 2016!


Les også:
Fra Laupflata til TOBB Arena - del 1/3
Fra Laupflata til TOBB Arena - del 2/3


Kildehenvisninger utenom innebygde lenker:
Tiller Fotball-Nytt april 2002
Torbjørn Sotberg
Arnstein Skogset
Asgeir Winnberg


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.