Fra Laupflata til TOBB Arena - del 1/3
Postet av Marius L. Larsen den 10. Feb 2016
Dette er historien om Tiller ILs fotballanlegg gjennom 100 år.
Fornøyde gutter på Tiller Cup på Laupflata i 1976. Fra venstre Roger Mortensen (Sjetne IL), Svein E. Damli (Sjetne IL), Ivar Fosseide (Tiller IL), Eirik Bergem (Tiller IL). Foto: Adresseavisen.
Etter Tiller Idrettslag kom i drift igjen etter krigen, ble Laupflata aktuell. Laupflata lå ikke langt unna Flotten forsamlingshus, knapt et par hundre meter nordover, med en bratt bakke ned til anlegget.
Tiller Salongskytterlag hadde opparbeidet skytebane der før krigen og brukte banen flittig til sitt bruk, i tillegg til et banehus som ble ferdigstilt i 1964 (påbegynt 17. juni 1960), men i mange år ble det sparket fotball på åkrene på Laupflata etter at slåttonna var unnagjort.
I 1952 ble det gjort et vedtak i Tiller Idrettslag om å få til en 100-meters løypebane der, men et jordras 18. mai 1955 ødela imidlertid mye – flere tusen kubikkmeter med masse på området – og banen ble liggende brakk i lengre tid før det ble besluttet å fjerne massen både med maskinell hjelp og på dugnad.
Tiller Idrettslag fikk i årene etter krigen låne Heimdal Stadion til forskjellige arrangementer, men det ble aldri skrevet noen leiekontrakt med Heimdal Idrettsforening.
I 1969 drøftet styret i Tiller IL spørsmålet om lysløype i terrenget omkring Laupflata. En leiekontrakt med grunneierne Lars H. Tiller og Lars Nordtiller ble undertegnet for et tidsrom av 40 år, og et par år senere sto lysløypa klar til bruk etter en solid dugnadsinnsats.
Etter at laget startet opp en egen fotballavdeling i 1975, måtte fotballspillerne ha en plass å trene på. Allerede året etter oppstarten begynte dugnadstimene på Laupflata; banen skulle utvides og sås på nytt, men etter hvert hopet problemene seg opp da banen ikke kunne benyttes før et stykke ut på sommeren på grunn av dårlige forhold.
Innbyggertallet i Tiller-området vokste kraftig, og aktiviteten økte deretter. I 1976 arrangerte fotballavdelingen Tiller Cup for aller første gang på Laupflata, en utendørsturnering for barn og unge som ble en stor suksess.
I 1981 sendte Tiller IL en søknad til Trondheim kommune om leie av kommunal grunn til treningsbane på den nye bydelen «Tillerbyen».
Søknaden ble imidlertid avslått.
Den 12. januar 1982 gikk en ny søknad til Trondheim kommune om leie av grunn til treningsbane ved Tonstad skole.
Denne gang ble svaret positivt.
Neste uke – del 2 av 3:
«Tonstad
grus blir til på rekordtid»
Kildehenvisning:
Jubileumsberetning Tiller Idrettslag
(75 år 1991), forfattet av Sverre Storseth, Sigurd
Aftret, Arne Haarberg, Torbjørn Nordtiller og Andreas Tillereggen.
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.