"Det var da det..."

Postet av Marius L. Larsen den 1. Feb 2016

Slik feiret Tiller Idrettslag 30-årsjubileum på feilaktig tidspunkt i 1948.


Det var ingen enkel jobb å arrangere fest i tyskerbrakka ute på myra. Brakka var et stort uisolert hus uten strøm, og med en dårlig vedkomfyr til oppvarming. Brakka hadde heller ikke innlagt vatn. Men jubileum skulle det bli, og vi satte i gang.
Først måtte vi vaske skikkelig. Vatn ble kjørt i meierispann. Ved fantes ikke, og et utall sekker måtte skaffes til veie.

Det fantes heller ikke noe inventar. Bord og benker ble lånt fra Flotten og Tillergårdene. Tallerkener måtte lånes på bygda. Grunnet mangel på vatn og kjøkken ble det tatt forbehold om å få levere tallerkene uvasket tilbake, og det var i orden.

På innbydelsen til jubileet ble festdeltakerne bedt om å ta med seg bestikk og kopp. Festkomiteen fikk låne noen kopper fra saniteten for å ha i reserve. Jubileumsmenyen bestod av pølser, ertestuing og poteter. En okse ble slaktet, en «kvarting» ble innkjøpt, og pølsene laget ved kjøttavdelingen på samvirkelaget. Poteter ble gitt av medlemmer i idrettslaget.

Det var en stri jobb å lage maten på en så primitiv måte, men det gikk da. Etter middagen ble det servert kaffe og bløtkake.

Lokalet ble pyntet på beste måte med gardiner av kreppapir, girlander i taket, papirduker og granbar til bordpynt. Noen skaffet ledninger så det ble strøm til et par lyspærer. Av utstyr for øvrig sørget festkomiteen for det som trengtes. Blant annet ble orgelet fra Flotten fraktet til brakka. Alt ble kjørt med hester og langslede. Til og med sparken ble brukt til frakting av varer og folk.

Etter hvert kom dansen i gang til tonene fra et gammelt trekkspill. Ut på natta gikk belgen i stykker. Den ble lappet sammen med sikkerhetsnåler, og dansen fortsatte ut i de små timer.

Jubileet fant sted i januar med mye snø og bitende kulde. Da festen var på sitt høyeste, blåste det opp til kuling og snøfokk. Heldigvis kom alle heim i god behold til fots eller med hesteskyss. Det var ingen snøplog ute på oppdrag, så det gikk i berg og dalbane med meterhøye snøskavler.

Dagen etter var det opprydding. Alt det som var lånt, ble nå fraktet tilbake til eierene – ingen liten jobb det heller.

Asbjørn Nordseth var formann i idrettslaget det året. Han tilrettela jubileumsfesten sammen med styre og festkomite. Det ble en flott og minnerik kveld for aktive og gamle helter som var invitert.

Vi hadde ingen store, flotte saler og salonger å stille opp med, men det telte ikke så mye. Viktigere enn alt annet var å skape trivsel og samhold for unge og gamle.

Noe er glømt etter så mange år, men mange gode minner lever videre.


Else TillerbakkTeksten er skrevet av Else Tillerbakk i Tiller Historielag årsskrift 1999 som omhandler da Tiller Idrettslag feiret 30 års virksomhet i januar 1948, to år forsinket.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.