- Er mektig imponert

Postet av Marius L. Larsen den 17. Sep 2014

Rørvik-trener og Tiller-gutt Eirik Utheim (28) skryter uhemmet av A-lagets prestasjoner så langt i årets sesong, og tror Tillers beste menn klarer å rykke opp til 4. divisjon i år.


Eirik Utheim trener Rørvik frivillig og gratis, i likhet med Tiller-trenerne Marius L. Larsen, Christer Mathissen og Geir Øyvind Sjømæling. Foto: Namdalsavisa.no.


De blåkleddes A-lag leder for øyeblikket 5. divisjon avdeling 3 med ett poengs margin til Kolstad 2, og selv om ambisjonene før årets sesong var å kjempe i toppen, var aldri det direkte målet å rykke opp.

Til tross for dette, mottar laget nå støtte fra nåværende Rørvik-trener og tidligere Tiller-spiller Eirik Utheim.

- Jeg tror definitivt det er mulig med opprykk i år, og Tiller hører absolutt til i en høyere divisjon enn femte.


Rørvik-trener på nivå fire

28-åringen fra Tillerbyen gikk fra å være spiller til trener for det nyopprykkede 3. divisjonslaget rett før sommerferien, og rødtrøyene fra Vikna kommune ligger i skrivende stund rett under nedrykksstreken med seks kamper igjen å spille.

Dog synes Utheim at det er spesielt å være trener på nivå fire.

- Det å gå fra å være den som skal ta imot læring, til å være den som står ansvarlig for at andre lærer, var litt skummelt til å begynne med. Det er én ting at man har kompetanse, men den kompetansen skal formidles videre og da er man avhengig av at alle kjøper det budskapet man leverer. Det føler jeg absolutt at spillerne har gjort, og det på tross av at formidlingsevnen min fortsatt må jobbes med. Men det skal sies at det er ikke mange klubber som lar en totalt uerfaren 28-åring få ta ansvaret for et 3. divisjonslag, så det gjør det ekstra spesielt å gå fra å være spiller til trener, forklarer Utheim. 

- Det er få kamper igjen i 3. divisjon. Hva må til for at Rørvik skal berge plassen?

- Dette er et spørsmål som det ligger så uendelig mye bak. Motivasjonen og håpet om å berge plassen er absolutt til stede, og la det ikke være noen tvil om at det er det jeg ønsker. Måten dette skal gjøres på, enkelt forklart, er gjennom å skape gode prestasjoner på banen, som vi har gjort flere ganger den siste tiden. Men Rørvik Fotball har mange interne problemstillinger de må ta stilling til etter sesongen, og derfor mener jeg det mest vesentlige for Rørvik er å få på plass en klar visjon om man skal ta konsekvensen av at talentutviklingsarbeidet i klubben har vært ikke-eksisterende i flere år. Vi kan ikke være 8-12 mann på trening, og av dem er det kanskje 4-5 i startelleveren og tro at dette er et bærekraftig 3. divisjonslag.


- Det beste som kunne skjedd

Utheim advarer imidlertid moderklubb Tiller om å ikke la seg blende av opprykksjaget, men heller se på hva laget og klubben har fått til på kun et par år.

- Det finnes altfor mange eksempler på klubber som rykker opp, men som ikke har forstått konsekvensene av dette. Det er vi i Rørvik et eksempel på. Tiller må ha en klar sportslig plan som strekker seg over 5-10 år, hvor hovedfokuset bestandig må være på talentutvikling. Følgen av dette vil på sikt være at Tiller blir en stabil 3. divisjonsklubb, fordi den dagen man mister viktige spillere kan man fylle opp med nye, unge spillere som står klar til å ta nivået.

- Hva synes du om jobben som har blitt gjort med det nye A-laget til Tiller, ledet av Marius L. Larsen, Christer Mathissen og Geir Øyvind Sjømæling?

- Dette er et spørsmål jeg kunne skrevet vanvittig mye om, fordi det ligger så mye historikk bak. Kort fortalt om historikken, mistet Tiller seg selv den gangen de var opp i 2. divisjon i 2000. Konsekvensen ble nedrykk til 4. divisjon og nære bunnen av nivå fem. I 2005 var vi flere Tiller-gutter som valgte å forlate 2. divisjonsspill for å være med å få Tiller opp i divisjonene igjen (sikret opprykket fra 4. divisjon to runder før slutt med blant annet nåværende A-lagsspillere Alexander Sotberg og Marius Bondø Garstad på laget, red.anm.). Med noen gyldne årganger, som blant annet 83- og 86-årgangen, min egen årgang, gikk det fort opp i 3. divisjon hvor vi stabiliserte oss. Men dette ble samtidig dessverre starten for det som på nytt skulle ta knekken på Tiller. Det ligger nok mye bak som jeg ikke er klar over, men det at avgjørelsen om en ny klubb skulle dannes, var et realt lynnedslag. Dette på tross av at jeg ikke likte utviklingen over tid, forteller Utheim før han ivrig meddeler videre:

- Og nå kommer svaret på spørsmålet. Fra å være en klubb for hovedsaklig Tiller-gutter, ble det flere og flere som ikke hadde hjertet i klubben. Derfor var det til det beste at Tiller kunne få tid til å finne seg selv. Jeg ble utrolig glad den dagen jeg så at Tiller skulle starte på nytt i 6. divisjon med en plan om at Tiller skulle primært være en klubb for Tiller-folk og ha et stort fokus på talentutvikling. Dette var jo også tanken vi hadde i 2005.

- Jeg er mektig imponert over jobben A-laget har gjort, og uten slike ildsjeler som trioen i trenerteamet hadde ikke dette vært mulig. Så skal man heller ikke glemme viktigheten av en spiller som kaptein Alexander Sotberg, som representerer så mye mer enn bare det å være en som spiller for Tiller. Det han har ofret opp gjennom årene for klubben er intet mindre enn imponerende. Så kort oppsummert er det veldig gledelig og spennende det dere har på gang i Tiller, og så må dere ikke glemme deres sanne jeg i iveren på suksess.


Vil avslutte i Tiller

Til tross for at Utheim trives i Rørvik både på og utenfor fotballbanen, har han aldri glemt hvor han kommer fra. 28-åringen drømmer fremdeles om å avslutte fotballkarrieren i Tiller Idrettslag.

- Det svaret ligger vel hos min bedre halvdel, og det er nok hun som bestemmer når det vil skje. Men skal jeg gi et svar vil jeg nok sette føttene mine på Tonstad kunstgress først om 2-4 år. Jobb- og familiesituasjon er avgjørende for når det blir. Så vil tiden vise om det blir i Tiller-drakt, overtrekksdress eller som tilskuer. Men nå har jeg vel sagt ganske klart og tydelig at jeg ikke har scoret mitt siste mål på Tonstad kunstgress, så jeg får vel stå for det inntil videre. Skader har preget meg denne sesongen, men de kampene jeg har spilt har gitt svar på at jeg fortsatt holder 3. divisjonsnivå, så man skal aldri si aldri. Det hadde vært en drøm å fått avsluttet karrieren i Tiller-drakt, det skal jeg ikke legge skjul på.3 Kommentarer

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.