Kategori

Da Tiller ikke ble flyplass

Postet av Marius L. Larsen den 8. Mai 2020

Tiller kunne ha sett fullstendig annerledes ut. Her er Tonstadbrinken til høyre i bildet, Sjetnmarka sørover. Foto: Strinda Historielag.


8. mai 2020 er det 75 år siden Norge fikk sin frihet tilbake. Andre verdenskrig var over, og hele Norge kunne igjen pyntes i rødt, hvitt og blått.

Tiller kommune kunne ha blitt en fartsåre til storbyen gjennom flytrafikk, der flyplassen var ment å ligge på Østre Rosten.

Ganske nære hvor TOBB Arena Sør er i dag.

Men heldigvis gikk det annerledes. Tiller, som var en egen kommune fram til innlemmingen i Trondheim i 1964, hadde omfattende planer for flyplass både før og under krigen.

Under krigens gang ble det også bygget en bunker på myra, nær dagens E6, som fungerte som radiostasjon for værobservasjoner.

Da Norge seiret for 75 år siden, avtok flyplassplanene på daværende Heimdalsbyen. En ny bydel i nye og større Trondheim ble straks laget, og boligene og næringslokaler poppet opp.

Tillerbyen ble prosjektnavnet, og Tiller Idrettslag kunne fortsette sin virksomhet med folkesporten fotball.


Det var våre forfedre som kjempet for friheten for 75 år siden. De kjempet for at de neste generasjonene - vi - skulle ha det bra.

Det er vi evig takknemlig for.

Uten sammenligning for øvrig, er vi nå inne i en lignende situasjon med en usynlig fiende som herjer rundt oss.


Vask hendene.
Hold avstand.
Lytt til myndighetene.


I morgen skal bli en god dag.

Vi kjemper videre.


Kilder:
Store Norske Leksikon
Strinda Historielag
Forsvaret