Fra Laupflata til TOBB Arena – del 2/3

Postet av Marius L. Larsen den 18. Feb 2016

I 1982 begynte det å skje større ting på anleggssiden på Tiller.


I januar fikk Tiller Idrettslag endelig positivt svar fra Trondheim kommune om å bygge en grusbane ved Tonstad skole, men i noen måneder var det usikkert om det ville la seg realisere.

Trondheim kommune ville inkludere en banedel både for friidretten og håndballen, og det var en stund pågående diskusjon med kommunen og AS Heimdalsbyen.

Daværende formann for Tiller ILs fotballavdeling, Sverre Solem, var sammen med Torbjørn Rolfseng og lagets formann Torbjørn Nordtiller en av de fremste dugnadspersonene som sørget for at grusbanen omsider skulle bli en realitet.


Solem sa følgende i et intervju i Tiller-Nytt dette året:

«(...) En annen sak er at Tiller har hatt for dårlige treningsforhold – jeg tenker her på blant annet banekapasitet – slik at dette også er en medvirkende årsak til at klubben ikke har stilt jentelag. Med den nye banen på Tonstad skulle dette problemet være løst.»


I en kort periode hadde Tiller Idrettslag også et lite treningsfelt på Løvåsen (retning Sandmoen). Dog var banen for liten til treningskamper, så slike dueller ble gjennomført på motstandernes baner.

Rett før sommeren ble det imidlertid full enighet mellom Tiller Idrettslag og kommunen. Et svært godt samarbeid med kommunale instanser førte til at banen ble satt opp i rekordfart. Etter 600 dugnadstimer, de fleste i løpet av sene kveldstimer, kunne endelig anlegget ved Tonstad skole bli et faktum i oktober.

Fotballbanen var av grus og på 100 x 60 meter, og et 100 meter langt sprintfelt ved siden av banen kom også på plass. Prosjektet hadde en kostnadsramme på 1,4 millioner kroner, inkludert et komplett flomlysanlegg som først kom på plass i 1983.

I tillegg ble det også anlagt en håndballbane i asfalt som var inngjerdet på den andre siden av gangveien i regi av kommunen (i dag en åpen lekeplass tilhørende skolen).


I et intervju i Adresseavisen i august 1982 står det blant annet følgende:

«Torbjørn Rolfseng i fotballavdelingen har allerede så smått begynt å leke med tanken om et sterkt fotballag på Tiller:

- Talenter er ingen mangelvare, og på lengre sikt er det kanskje også muligheter for at Tiller vil avansere fra en beskjeden tilværelse i 8. divisjon.»


Resultatene på fotballbanen fikk en umiddelbar effekt. Seniorlaget rykket oppover i divisjonene, de aldersbestemte lagene vant stadig nye turneringer og flere medlemmer strømmet til.

Allikevel slet laget med et vedlikeholdsetterslep på Tonstad grus. Kvaliteten sank på slutten av 90-tallet, og mer moderne baner dukket opp på andre kanter av Trondheim.

Ved årtusenskiftet dukket dermed følgende spørsmål opp:

Hva med kunstgress?


Neste uke – del 3 av 3:
«Fra Tonstad grus til Tonstad kunstgress»


Les også:
Fra Laupflata til TOBB Arena - del 1/3


Kildehenvisninger:
Tiller-Nytt mai 1982
Tiller-Nytt november 1982
Jubileumsberetning Tiller Idrettslag (75 år 1991)Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.