Dette skjedde på 10-tallet

Postet av Marius L. Larsen den 27. Des 2019

Straks har vi lagt tilbake et helt tiår. Vi har sett nærmere på det viktigste som skjedde fra hvert år.

Slik så det ut på Tonstad kunstgress i juli 2015. Dette var noe av det viktigste som har skjedd dette tiåret.


De blåkledde fra Tillerbyen legger snart tilbake et tiår fylt av fantastiske opplevelser - og forhåpentligvis herlige minner.

Vi har tatt et tilbakeblikk på det viktigste som skjedde år for år.


2010


"Tiller Media" opprettes

25. november 2010 opprettes det man i dag forbinder med "Tiller Media". Etter herrelagets opprykk til 2. divisjon, følte oppretterne Marius Larsen og Alexander Sotberg at laget måtte ha en bedre hjemmeside. Tillersenior.com ble startet, og samtidig kom også Rune Meyer med for å dekke G19. Selv om det er bare førstnevnte igjen, har det lagt grunnlaget for hvordan en såkalt mediaavdeling på breddenivå skal drives. Aldri har det blitt tatt så mange bilder og videosnutter av de blåkledde fra Tillerbyen, og det har også satt en standard for andre klubber på samme nivå.
I 2020 vil dermed "Tiller Media" fylle 10 år i frivillig tjeneste for Tiller Idrettslag Fotball.

Tiller rykker opp til Fair Play-ligaen (2. divisjon herrer)

En måned før mediaavdelingen fikk nok å gjøre i årene som kom, rykket altså Tiller opp til 2. divisjon herrer. De blåkledde vant sin 3. divisjonsavdeling med brukbar margin, og skulle nå møte Stjørdals-Blink over to kamper. Det endte 2-2 på Tonstad kunstgress, og mange tvilte på at Tiller skulle greie det på Øverlands Minde på Stjørdal. Men der tok mange feil. Tiller vant 4-2 og sammenlagt 6-4, og opprykksfesten kunne begynne.


2011


Eliteserien i futsal

I mars reiste en gjeng utendørsspillere fra Tiller til Oslo for å ha det gøy i kvalifiseringen til Eliteserien i futsal. Laget, ledet av ingen ringere enn spillende trener Frode Bergmann, hadde vunnet den trønderske 1. divisjonsserien ganske klart, og nå ventet mange kamper i hovedstaden. Tiller kom på andreplass i den innledende gruppa, og en dramatisk semifinale mot Nesjar endte i en 3-1-seier i favør de blå. I opprykksfinalen mot Flamuri vant Tiller hele 6-0 - og eliteserien var et faktum på høsten!


Likestilling av begge kjønn

En varm vårdag hadde en komité som ble kalt "Tillerjentan" jobbet lenge for å få til noe stort. Klubben så seg lei av at alle jentelagene ble oppløst desto eldre de ble - det eldste jentelaget i Tiller var bare 12 år - så nå skulle det sikres at Tiller hadde mye å glede seg til i årene fremover. Et vedtak slo fast at gutter og jenter i klubben skulle likestilles en gang for alle - kanskje det viktigste vedtaket Tiller har gjort i moderne tid.
Kunne Tiller få mye å juble for etter hvert? Gjett om!


3. runde i NM

Herrelaget spilte i 2. divisjon, men det ble dessverre bare med det ene året i toppfotballen. Tiller rykket ned på siste spilledag, men det mange vil huske i lang tid fremover, er kanskje NM-turneen blåtrøyene hadde. 1. runde startet borte mot Charlottenlund, og Tiller vant enkelt 4-0. Deretter ble Levanger slått på dramatisk vis på Moan gras. På straffesparkkonkurranse avanserte blåtrøyene til 3. runde, og der ble det endelig hjemmekamp - mot Ole Gunnar Solskjærs Molde.
Tiller hadde aldri kommet lengre enn til 1. runde, og det ble en ellevill folkefest mot Molde sent i mai. Nesten 2000 tilskuere hadde tatt turen til Tonstad kunstgress. Selv om Tiller tapte til slutt 7-1, glemmer man ikke denne dagen så fort.

Ny bane ved KVT

Tiller måtte gjøre noe med en ytterst sprengt banekapasistet på Tonstad, og løsningen ble heldigvis en liten 7er-bane vegg i vegg med KVT-hallen. Banen ble åpnet 1. september, og de yngste fikk bedre treningstid på en bane som var mer tilpasset deres hverdag samtidig som de eldste fikk akkurat samme vilkår på Tonstad.


2012


Avtale med KVT-hallen

Flere Tiller-lag hadde trent innendørs i KVT-hallen på vinterhalvåret i et år eller to allerede, men det var ikke før i 2012 at en klubbavtale ble undertegnet med den nyeste idrettshallen på Tiller. Trening innendørs, altså futsal, la ikke overraskende grunnlaget for svært gode prestasjoner. Som følge av bedring i ferdighetene, vant Tiller cuper på løpende bånd både lokalt og nasjonalt. Utvilsomt har både enkeltspillere og lag tatt med seg futsalprestasjonene også utendørs.


Skiller ut herrelaget

Samme høst skjedde det noe drastisk på klubbnivå. I tillegg til at Tiller tapte for Rosenborg i 1. runde i NM (0-8) foran over 2000 tilskuere, hadde det daværende fotballstyret bestemt seg for å skille ut de to øverste herrelagene (inkludert G19), som den gang lå i 3.- og 4. divisjon, til Melhus. Dette var ikke ukontroversielt, og skapte heller oppstyr, avisoppslag og stor distansering.
En endelig avgjørelse ble tatt et snaut år senere.


2013


Ekstraordinært årsmøte

Tiller samarbeidet med Melhus på herresiden dette året, som førte til at over 50 spillere ble "flyttet" til Gruva-anlegget i nabokommunen. Nå skulle et ekstraordinært årsmøte i Tiller IL avgjøre om de skulle få stifte en egen klubb. De drøyt 50 fremmøtte ga et svært knepent flertall for stiftelse av ny klubb, og dermed var et nytt kapittel i Tiller-historien i ferd med å starte. Tiller skulle stå uten sine beste spillere fra og med 2014. Hva betydde det?


Kretsmester for første gang på lenge

På den andre siden, bokstavelig talt, var det oppløftende prestasjoner å vise til. Tillers daværende eldste jentelag, J14, hadde alle muligheter til å bli kretsmester - for første gang i klubbens nyere tid. I en spisset 1. divisjonsavdeling denne høsten, etter at Tiller rykket opp via kvalifisering på tidlig-sommeren, slo blåtrøyene Byåsen 3-2 i en avgjørende kamp på Tonstad kunstgress og ble kretsmester!
Det første kretsmesterskapet av svært mange, faktisk.


2014


Restart forgjeves?

Klubben valgte å starte på nytt på både herrer og G19, men Tiller slapp å starte i 6. divisjon ettersom tredjelaget vant sin avdeling året før. Med gamle helter som returnerte, rykket laget opp nok en gang. I 2015-sesongen skulle Tiller spille i 4. divisjon, men allerede før dette året begynte det å skrante på spillere. De eldste hadde ikke mer å gi, og de yngste spillerne forsvant. Hvordan skulle dette gå i fremtiden?


Åpen kiosk

Å ha en kiosk åpen på Tonstad kunstgress ville befridd en latterkule fra de mange tilskuerne, for "det er det jo aldri uansett". Men dette var første året den gamle kiosken ble åpen på "heltid", det vil si når det alltid var kamper. Dette ble en stor suksess, og Tiller fikk endelig positiv omtale fra motstanderlag, spesielt de som var langveisfarende.


2015


Skifte av kunstgressdekke på Tonstad

ENDELIG! I midten av juli ble det sagnomsuste og ihjeltråkkede kunstgressdekket på Tonstad endelig skiftet, etter 13 års bruk. Vedtaket kom rett før jul året før, og bare i løpet av noen uker på sommeren ble det byttet til et splitter nytt et. Skadeomfanget på spillerne gikk betraktelig ned, og plutselig ble det morsomt å spille skikkelig fotball igjen.
Boligbyggelaget TOBB overtok navnerettighetene på den nye banen de ti neste årene, som da fikk det klingende navnet TOBB Arena Sør.
 

Etablering av nytt klubbhus

2015 var et år der svært mye positivt skjedde. Noen vil hevde at dette var det største; at Tiller Fotball fikk et klubbhus for første gang siden oppstarten, og vi er slettes ikke uenig. Takket være pent brukte brakker fra Ruta Entrepenør, ble ti av dem flyttet til TOBB Arena Sør, fordelt på to etasjer. Egne garderober, nye kioskfasiliteter og etter hvert et stort møterom ble snart et faktum. Dog tok det imidlertid halvannet år før man kunne virkelig flytte inn, men så ble det jaggu fint også!

Tiller + Rødde = Tillerbyen

To klubbledere møttes rett før jul dette året. Der var det diskusjon om et mulig samarbeid med - eller rettere sagt, tilbakekomst av - de tidligere Tiller-lagene som skilte seg ut to år tidligere. Klubbene forsto heldigvis nødvendigheten av hverandre, men ettersom frister sto i veien for en fullkommen gjenforening, ble samarbeidsklubben kalt Tillerbyen, skulle spille hjemmekamper på TOBB Arena Sør og spille i helblått.
Fremdeles skulle det gå hele tre sesonger med det nye klubbnavnet før føtter ble satt i bakken.


2016


Avslutning av Tiller Futsal

Tillers toppidrettsutøvere på futsallaget som spilte i Eliteserien endte etter sesongen 2015/16. Da hadde blåtrøyene vært i eliten i fem strake sesonger, med sølvmedalje som et absolutt høydepunkt året før. Laget hadde ikke nok personer rundt seg for å sørge for driften, og derfor kunne ikke klubben ta ansvar for et stadig økende minusresultat.
Et enstemmig styre stemte for å avvikle laget denne sommeren.


Starten på nye landslagsspillere

Denne høsten ble Marita Olsen (f. '01) historisk. Hun ble tatt ut på det norske J15-landslaget for første gang, og dette ble også første gang at en kvinnelig fotballspiller i Tiller IL skulle representere de røde, hvite og blå. Marita fikk flere kamper denne høsten, og hun startet en blomstring av Tiller-spillere som skulle få æren av å spille for Norge i de kommende årene.


2017


Etablering av kvinnelag

Dagen før påmeldingsfristen til å melde på lag gikk ut, ble et kvinnelag påmeldt i Tiller-regi - for første gang på 21 år. Laget besto hovedsaklig av spillere som ble kretsmestere i 2013, og et godt internt samarbeid førte til at nye yngre spillere tok store steg på en tøff arena i 4. divisjon.
Men Tiller stoppet ikke å imponere. I deres første seniorsesong ble det et storartet opprykk til 3. divisjon og et nytt kretsmesterskap på tampen av året.
Samme lag tok seg også til Tiller-historiens første Norway Cup-finale på sommeren (i J19-klassen, red. anm.), kun slått knepent 1-0 av elitelaget til Vålerenga.

Norgesmester J16

Noe stort var på gang i den blå bydelen, men kunne det bli større?
Den 17. november kl.15.00 i Telenor Arena kunne Tiller løfte sin aller første kongepokal. Tiller ble norgesmester i fotball i J16-klassen, da blåtrøyene slo Stabæk 2-1 etter ekstraomganger i finalen. Tiril Olsen stanget Tiller i ledelsen tidlig i kampen, men Stabæk utlignet i andre omgang. Emilie Marie Joramo scoret vinnermålet sent i andre ekstraomgang og sendte Tiller til himmels.
En dag og et øyeblikk for livet.


2018


Gledelig og nødvendig gjenforening

Å drive fotball i to klubber i en og samme bydel er ikke lett, samtidig som det har vært vanskelig å forsone seg med fortiden. Men etter at enkelte satte ned foten med en korrekt påstand om "nå eller aldri", sendte fotballstyret inn et vedtaksforslag på Tiller ILs årsmøte i april: at Tillerbyens fotballag innlemmes (tilbake) i Tiller IL-regi.
Årsmøtet ga et klokkeklart og enstemmig svar - JA. Dermed ble ringen sluttet for godt, kapitlet lukket og boken lagt nederst i bunken. Tiller kunne igjen jobbe for et svært godt fotballtilbud hos begge kjønn på sørsida av byen.


Endringer skjer på TOBB Arena Sør

Klubbens hovedbane har stadig vært i endring. I forkant av, ironisk nok, Tillerbyens møte med Melhus i en TV-sendt 3. divisjonskamp på Eurosport Norge, ble det gjort viktige endringer på TOBB Arena Sør. Etter at den gamle og falleferdige kiosken ble revet mot slutten av 2017, ble hele inngangspartiet åpnet og lagt i heldekkende asfalt. Samtidig ble det montert en såkalt TV-plattform, der man kunne filme kamper fra.
Tilbakemeldinger fra motstanderlagene ble nå svært gode, der de sjelden har sett Tillers hjemmebane i sånn prakt før.


2019


Samlingspunkt 2. runde NM

Tiller var forhåndskvalifisert til 1. runde i Norgesmesterskapet for menn, etter Tillerbyens svært solide plassering (3. plass) året før. Der slo de Trygg/Lade 3-2 på bortebane, og da skulle det etter alt å dømme bli hjemmekamp i 2. runde. I oppsettet sto Rosenborg som motstander, slik som i 2012. Tiller kunne ikke be om bedre rammer til dette oppgjøret på TOBB Arena Sør. Over 20 grader, heldekkende sol på himmelen og en ny tilskuerrekord på hele 2512 stk.
Klubben var igjen samlet til alles store glede. En skikkelig festdag på sørsida, og selv om Tiller tapte knepent 3-0, er mange herlige minner fra dagen festet i hukommelsen i lang tid fremover.


Kvalitetsklubb

Helt på tampen av året ble Tiller tatt opp som kvalitetsklubb av NFF Trøndelag. Dette var en solid søkeprosess som hadde tatt både tid og ressurser. Nå fikk Tiller stempelet av kretsen for å ha alt i ordnede former både organisatorisk og sportslig, og arbeidet med å fremheve klubben ytterligere kunne fortsette.

Talenter i alle ledd

Det er vel lenge siden Tiller har gjort det så bra i samtlige konkurranseklasser. G16, G19 og J15 spilte i 0. divisjon, kvinner A var nære ved å rykke opp til 2. divisjon og det ble vunnet flere kretsmesterskap - og for å ikke snakke om cuper både innendørs og utendørs.
En lovende - og knallblå - fremtid er i anmarsj.Kildebruk i denne oppsummeringssaken har vært saker som mediaavdelingen har publisert gjennom de ti siste årene, som igjen er befestet fra virkelige hendelser. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at enkelte avsnitt kan inneholde subjektive meninger fra forfatter.0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Kategori

Levert av IdrettenOnline